Založ si blog

Viedenská arbitráž prinavrátila Uhorsko na 6 rokov (+VIDEO)

Dnes si pripomíname historickú udalosť, ktorá ako jedna z mnohých vážne ovplyvnila vzťahy medzi Slovákmi a Maďarmi. 2. novembra 1938 sa vo viedenskom zámku Belvedere konalo medzinárodné stretnutie, ktoré sa do dejín zapísalo ako Viedenská arbitráž (resp. Prvá viedenská arbitráž). Rozhodnutím taliansko-nemeckej komisie muselo Česko-Slovensko odstúpiť Maďarsku južné územia Slovenska a Podkarpatskej Rusi v línii Senec – Galanta – Vráble – Levice – Lučenec – Rimavská Sobota – Jelšava – Rožňava – Košice – Michaľany – Veľké Kapušany – Užhorod – Mukačevo. V tzv. pomníchovskom období druhej republiky, po tom, čo české územia prišli o Sudety, Slovensko stratilo takmer tretinu územia (vyše 10 000 km2), na ktorom žilo asi 85 000 slovenských obyvateľov. Maďarská armáda mala obsadiť vyznačené územie medzi 5. – 10. novembrom 1938. Na tomto území maďarská vláda udelila armáde poverenie zaviesť vojenský režim, v ktorom o všetkom rozhodovali vojenskí velitelia a vojenské súdy.

 

Česko-Slovenský zvukový týždenník Aktualita o Viedenskej arbitráži


 

 

V podstate išlo o čiastočné naplnenie cieľov maďarskej politiky o obnovenie stavu z roku 1918, teda obnovenie Uhorska. Slováci, ktorí tu žili, pocítili dopad nového režimu od prvého dňa. Predovšetkým nastalo vyhosťovanie obyvateľstva, ktoré prišlo na južné územie Slovenska po roku 1918. Štátni úradníci museli opustiť svoje domovy do 48 hodín. Vysťahovanie prebiehalo zväčša pomocou nákladných automobilov. Do začiatku decembra nútene opustilo okupované územie Slovenska asi 3300 ľudí a v priebehu decembra do konca roka asi 50 000 ľudí. Maďarské propagačné filmové materiály ani neskrývali ošiaľ, počas ktorého boli stŕhané symboly Česko-Slovenskej republiky, pretierané slovenské nápisy na budovách, premenované ulice atď. Zobrazili to ako „oslobodenie Hornej zeme – Felvidéku“. Je pomerne známy i krátky slovenský prejav admirála Horthyho v Košiciach, v ktorom Slovákom sľuboval: „Buďte presvedčení, že spolucítiaca láska celého maďarského národa zabezpečí vám úplnú slobodu slovenského jazyka a kultúry!“ Aká bola realita, to najlepšie dokumentuje incident, ktorý sa stal v Šuranoch 25. decembra 1938, keď maďarskí žandári zastrelili dievča Máriu Kokošovú po tom, čo občania idúc z kostola spievali slovenskú hymnickú pieseň.

 

Maďarská propaganda zobrazila obsadenie južného Slovenska ako „oslobodenie Felvidéku“


 

Južné Slovensko bolo znovu pričlenené k Československu po skončení 2. svetovej vojny. O dva roky neskôr, 10. februára 1947, bola Viedenská arbitráž potvrdená ako neplatná a zrušená Parížskou dohodou. Slováci na južných územiach sa tak po vyše 6 rokoch zbavili režimu pripomínajúceho uhorskú éru počas maďarizácie. To, čo však nastalo po vojne, možno nazvať reslovakizáciou a ťažké časy pre zmenu čakali mnohých Maďarov…

 

 

 

Význam vzniku ČSR nespochybňovali ani ľudáci

31.10.2011

V nedeľu, 30. októbra 2011, uplynulo 93 rokov od prijatia Martinskej deklarácie, ktorou sa slovenskí národovci prihlásili k spoločnej česko-slovenskej štátnosti. Bolo to 2 dni po vyhlásení Československej republiky v Prahe. Pravidelne v toto výročie sa objavujú polemiky o tom, aký význam mal nový štát pre Slovákov, aké bolo ich postavenie a úloha vo formujúcej sa [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

slovak

Keďže sa zaujímam o históriu Slovenska a Slovákov v 20. storočí, tento blog bude obsahovať predovšetkým postrehy a fakty získané vlastným štúdiom historických prameňov. V každom článku uvádzam zdroj, z ktorého som čerpal informácie. Píšem predovšetkým o tom, čo ma aktuálne zaujme, čítajúc staršie knihy, noviny a časopisy z vlastného archívu. Citácia z prameňov je teda vždy autentická a overená.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 6525x
Priemerná čítanosť článkov: 3263x

Autor blogu

Kategórie